Spaghetteria
2024-02-20Trudność
Łatwe
Czas przygotowania
miesiąc
Opis
Zakwas buraczany znany jest przede wszystkim z tego, że jest niezbędnym składnikiem barszczu czerwonego czyli najpopularniejszej Wigilijnej potrawy. Ostatnio popularność zdobywa również jako znakomity superfood. Jest źródłem probiotyków i witamin z grupy B, dzięki czemu znamiennie wpływa na poprawę zdrowia i samopoczucia.
Oto przepis Restauracji Bujani na idealny zakwas:
Instrukcje
- Buraki obieramy , kroimy na pióra
- Do słoika wrzucamy połowę liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku.
- Dopełniamy słoik do połowy pokrojonymi burakami
- Dodajemy pozostały czosnek, liście laurowe i ziele angielskie
- Wypełniamy słoik po sam brzeg pozostałymi burakami
- Przygotowujemy solankę: około 3 litry wody mieszamy z solą aż do rozpuszcenia
- Zalewamy buraki solanką, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemnie miejsce na miesiąc.
- Po miesiącu odcedzamy zakwas i albo pijemy 100 ml dziennie albo przyrządzamy pyszny barszczyk - na 3 l wywaru dodajemy około 1 l zakwasu
Potrzebujesz:
- słoik 3400 ml
Składniki
- 2,5 kg buraków
- 10 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 3 łyżki soli
- przegotowana woda
jemywtarnowie.pl
Jesteśmy stowarzyszeniem lokalnych restauracji, które postanowiły stworzyć wyjątkowe miejsce dla miłośników smacznego jedzenia w Tarnowie